Избрани части
0
Начало
История на Toyota

ИСТОРИЯ НА TOYOTA

Toyota Motor Corporation започва съществуването си със скромно начало. През 1933 г. Кийчиро Тойода посещава САЩ и разглежда няколко автомобилни завода там. Той се връща в Япония и поставя началото на автомобилна дивизия във фабриката за тъкачни станове на баща му. General Motors и Ford по това време вече са създали автомобилни заводи в Япония, но това не спира предприемчивия Тойода. Toyota Motor Corporation е основана на 28 август 1937 г. През 2000 г., Тойота е третата по големина автомобилна компания в света и най-голямата в Япония. Настоящия президент на компанията е Акио Тойода. Тойота поддържа дял от 9,8 процента от световния пазар на автомобили.

Япония сама по себе си има много ограничени природни ресурси, което подтиква Toyota Motor Corporation да създава икономични автомобили. Промени в политическата обстановка в Япония, кара японските автомобилни производители да разчитат силно на нови технологии, които да им гарантират успех в конкурентната автомобилна индустрия. Това води до появата на малката кола. Докато други страни производители наблягали на големи, луксозни автомобили, японските производители се заели със създаването на малка, икономична кола, която впоследствие става доминиращ клас в автомобилостроенето.

Политическите кризи понякога водят до военни действия и войни, които правят суровините необходими за  автомобилното производство трудно достъпни. Такава е била ситуацията за Toyota Motor Company по време на Втората световна война, когато сринатата японска икономика принуждава компанията да започне производството на „рециклирани“ автомобили.

Предприятията трябва да се съобразяват и с търговските закони, както на национално, така и на международно ниво. След Втората световна война, японските автомобилни производители вече не можели да разчитат на правителствените протекционистки мерки изразяващи се в високи мита за внос и други ограничения за вносители, които били в сила преди войната. След Втората световна война, през 1955 г. Япония се присъединява към Общото споразумение за митата и търговията (GATT) в очакване на деня, в който ще се засили международната търговия. През 1965 г. Япония легализира вноса на чуждестранни лека автомобили. Това поставя началото на истинската конкуренция между Япония и други задгранични производители на автомобили.

Запознаване с културата на страната, за която искаш да правиш износ , може да помогне на едно предприятие да стане успешно в своята индустрия.Президента на Toyota Motor Corporation в края на 80-те беше Шойчиро Тойода. Той поставя огромен приоритет върху обществените отношения със САЩ и е решен да преодолее тяхното горчиво отношение относно губенето на пазарни позиции за сметка на японски автомобилни компании. Той работил за внушаването на концепцията за свободна конкуренция в съзнанието на американския народ. Той е бил успешен в това отношение с навлизането в бизнес сътрудничество с General Motors, което води до първите опити на Toyota за производство в САЩ. Неговото постоянство в преодоляването на социалните и културни бариери помогна на Toyota да се превърне в успешната компания на американския пазар, която познаваме днес.

Toyota Motor Corporation е основен играч в световния автомобилен пазар още от 40-те години на миналия век. Успехите на компанията в миналото и днешните ѝ успехи, могат отчасти да се обяснят със старанието да се отговори на факторите на местната среда като икономически, технологични, политически и правни, както и културни и социални. Тойота продължава да израства и затвърждава позицията си на глобален лидер в автомобилния свят. Производството е повече от пет милиона автомобила на година, а заетите в компанията са повече от 300 000 служителя.

През 2010 г. Тойота е третият по големина автомобилен производител в света след General Motors и Volkswagen Group. Тойота е единадесетата най-голяма компания в света по приходи. През юли 2012 г. компанията обяви, че е произвела 200-милионния автомобил. Компанията има 40 завода по цял свят и 12 центрове за научни изследвания, развойна дейност и дизайн.

Ето и хронология на някои от най-важните моменти в историята на Toyota:

1933 – образувана е нова автомобилна дивизия в компанията Toyoda Automatic Loom Works, произвеждаща тъкачни станове. Компанията носеща името Toyota Industries, е основана от Сакичи Тойода, изобретател. Неговия син Кийчиро Тойода основава автомобилната дивизия и по-късно през 1937 г. се отделя от компанията на баща му Toyota Industries, за да произвежда автомобили.

1935 – Произведен е първият продукт – камион G1. Установен е първият магазин на марката.

1936 – Започва производството на първият автомобил – Model AA.

1957 – Toyota Crown е първата лека кола произведена в Япония, която се изнася за САЩ

1962 – Първият задокеански завод, в Бразилия

1964 – Първи азиатски завод извън Япония – в Тайланд

1972 – Съвкупното производство в Япония достига 10 милиона автомобила.

1984 – Първият завод на Тойота в САЩ отваря в Калифорния. Той е джойнт венчър с General Motors.

1989 – Toyota стартира луксозната марка Lexus в Северна Америка.

1992 – Първият завод в Европа отваря врати и започва производство във Великобритания.

1997 – Prius става първия серийно произвеждан хибриден автомобил.

1998 – Тойота придобива мажоритарен дял от производителя на миниавтомобили Daihatsu Motor.

1999 – 100-милионната Тойота е произведена в Япония

2001 – Тойота придобива мажоритарен дял от производителя на камиони Hino Motors

2003 – Тойота произвежда 6,78 милиона превозни средства, с което изпреварва Ford Motor по годишни продажби и става втория най-голям производител след General Motors.

2005 – Тойота се сдобива с миноритарен дял в Fuji Heavy Industries, производителя на Subaru, за сътрудничество в областта на автомобилните технологии и използването на завода им с САЩ.

2006 – Тойота се сдобива с миноритарен дял от производителя на камиони Isuzu Motors с цел подсилване на дизеловите си технологии.

2006 – Глобалните продажби на Toyota Group достигат 8,808 милиона превозни средства, с което надхвърля със 128 000 същия показател на GM и се превръща в най-големия автомобилен производител в света.