Избрани части
0
Начало
Автостатии
Изкуство от авточасти

ИЗКУСТВО ОТ АВТОЧАСТИ

публикувано: 21.10.2014 г. 18:21

Скулптура от авточастиМакар да не е толкова лесно, от автомобилни части могат да бъдат направени страхотни произведения на изкуството, които по нищо не отстъпват на тези, разработвани от професионалните скулптури, които използват специализирани за целта материали.

За разлика от традиционната скулптура, където може наистина да се направи всичко в разнообразни форми, при изкуството от авточасти творците са ограничени до предварително изготвени форми, което прави тяхната задача още по-трудна. Авточастите са създадени да изпълняват определена функция, а не за визуална хармония. Въпреки това, с голяма доза креативност се постигат невероятни резултати.

С казаното по-горе по никакъв начин не искам да подценя труда на традиционните специалисти по скулптура – напротив, но има разлика – тези хора са учили в специални училища, където, влагайки много труд са подобрявали своите умения. При изкуството от авточасти започваш сам – поне аз не съм чувал да има специализиран университет, който да се занимава ексклузивно с обучение на студенти, които да станат специалисти в точно тази области. Може и да има някакви курсове някъде по света, но като цяло тук се набляга на творческото начало в човека – защото, за да направиш нещо красиво от авточасти, които като цяло не са най-добрият елемент за изработка на каквото и да е, тъй като те не са направени с тази цел – тяхната роля е да бъдат част от сложния пъзел на някакъв автомобил и дори визуално не изглеждат добре, трябва да си наистина голям ентусиаст!

Наскоро попаднах на изложба на Техническия университет в София, където студенти бяха събрали пари от дарения и бяха използвали стар автомобил, който им служеше за основа на структурата. За съжаление беше забранено да снимам и затова не мога да ви покажа прекрасното им творение, но бяха успели да направят жена от гайки, която поправяше счупения автомобил. Страхотна идея, нали? На всичкото отгоре жената изглеждаше доста привлекателна. Личеше си, че е правено с желание – бяха вкарали доста труд, но според мен си заслужаваше!

Ето това е прост пример за това как можем да превърнем обикновените предмети в необикновени скулптури – всичко това на ръка.

Стана ми любопитно и прегледах други подобни скулптури в интернет пространството, които бяха направени от авточасти – имаше удивителни неща. Например попаднах на велосипед от болтове, булчинска рокля (не можах да разбера от какъв материал е направена, но изглеждаше внушително! ) и други. Щях да забравя – видях дори нещо като космическа совалка – НАСА и Европейската космическа агенция биха се гордели с креативността на създателя на този обект.Диван от автомобил

Колко струва направата на скулптура от авточасти?

Оказа се, че е доста евтино (е, като изключим дългите часове вложен труд, разбира се) – трябва само да се купят авточасти втора ръка от някоя автоморга или пък ако имате познат, който работи в такава, може да ги получите и почти без пари. Като цяло тези части могат да бъдат доста евтини, защото за целите на скулптура, те дори не следва да функционират. Друг основен фактор за цените на частите втора употреба е и възрастта на автомобила, а както се досещате това няма никакво значение за изкуството. И така, всеки с творчески дух може да се втурне в невероятното приключение, което е създаването на скулптури от стари автомобилни части.

Мебели от авточасти

Някои хора, които често обичаме да наричаме авто-маниаци, създават дори и мебели от авточасти. Тези мебели те използват в мъжките си бърлоги като например мазата или гаража, а по-смелите и в жилището си (ако си нямат половинка, разбира се). Тук възможностите са неограничени – масичка от двигателен блок, бутала и мотовилки; нощна лампа от разпределителен вал; легло със истински гуми в четирите края; мивка от скоростна кутия; бюро от предница на колата; и т.н.

Част от всички тези щурави идеи можете да видите в нашата Pinterest галерия.

Кирил Йовев