Избрани части
0
Начало
Търсене
Ауспуси и принадлежности - Авточасти

АУСПУСИ И ПРИНАДЛЕЖНОСТИ - АВТОЧАСТИ

Посочете авточаст, за която искате да пуснете запитване към автоморгите и търговците на авточасти.
Картинките са илюстративни и в зависимост от марката и модела автомобил може да се различават.

Какво представлява изпускателната система?

Изпускателната система или ауспухова система, както също е позната, отвежда изгорелите газове и други отпадъчни продукти далеч от автомобилния двигател. Тя позволява на автомобила да работи при минимални нива на шум, дим и замърсяване на околната среда. Една добре работеща система за отработените газове е от съществено значение за доброто функциониране на автомобила, що се отнася до чистотата и ефективността на горивния процес.

Функция

Всички двигатели с вътрешно горене, използвани в автомобили, мотоциклети и камиони, са снабдени с изпускателна система, която чрез съвкупност от тръбопроводи отвежда изгорелите газове далеч от двигателя. Изпускателната система е съществена част от двигателя на превозното средство и трябва да се поддържа в добро работно състояние, в противен случай работата на двигателя и пробега на автомобила ще се влошат.

Изпускателен колектор

Изпускателният колектор е първата част от изпускателната система. Той може да бъде изработен от неръждаема стомана, алуминий или чугун и представлява авточаст, която е директно закрепена за двигателя и събира изгорелите газове от всички цилиндри в една тръба. От там те се отправят към вторичните компоненти на генерацията (цялата съвкупност от части, изграждащи изпускателната система).

Ауспух

Изпускателните тръби провеждат изгорелите газове през ауспух (гърне), който съдържа поредица от прегради, които приглушават шума на горивния процес в двигателя и шума на движещите се с голяма скорост газове. Без гърне шумът от контролираните експлозии в цилиндрите (горивният процес) ще се предава право през изпускателната тръба навън, създавайки много силен шум, който ще отвлича вниманието на пешеходците и другите шофьори, което може да е предпоставка за инциденти.

Катализатор

Също познат като каталитичен конвертор, неговата функция е да довърши изгарянето на газовете, които не са напълно изгорели в горивната камера на двигателя. Катализаторът пречиства изгорелите газове и предотвратява изпускането на замърсители като въглероден оксид и азотни оксиди в атмосферата. По закон, катализаторът трябва задължително да бъде в добро състояние и да функционира правилно, затова по време на годишния технически преглед в България се извършва замерване на изгорелите газове, за да се установи дали не съдържат замърсители извън нормата.

Накрайник ауспух

След като преминат през всички компоненти на генерацията, изгорелите газове достигат до ауспуховия накрайник. Това е тръбата, с която завършва изпускателната система. Тя извежда отработените газове зад автомобила или над него. Понеже ауспуховият накрайник е видим под задната броня на автомобила, той може да има различни покрития и форми. Най-често срещани са кръглите ауспухови накрайници от полирана неръждаема стомана или хромирани. Те се продават също като тунинг аксесоари, но по-скъпите нови автомобили притежават такива серийно, а формата им може да бъде елипсовидна, трапецовидна, квадратна и всякаква друга, която допълва дизайна на автомобила.