Избрани части
0
Начало
Автостатии
Как да продадем колата си и да ѝ вземем добри пари

КАК ДА ПРОДАДЕМ КОЛАТА СИ И ДА Ѝ ВЗЕМЕМ ДОБРИ ПАРИ

публикувано: 06.02.2014 г. 19:23

Как да продам колата си

Не бързайте да разпечатате табели „продава се“, които да залепите на стъклата на вашия стар автомобил. Преди това се замислете за продажбената му стойност и затова дали има нещо, което можете да направите, за да я увеличите. Една добре лъсната и накипрена кола, може да ви спечели стотици левове в повече при продажба и съответно да ви осигури по-голяма сума за покупката на следващ автомобил. Всяка година автомобилът ви се обезценява със стотици и дори в някои случаи хиляди левове, особено ако не е поддържан правилно. За да вземете добри пари за вашия стар автомобил, следвайте нашите препоръки.

Полезни съвети как да увеличим продажбената стойност на един автомобил

Един от най-добрите начини да си осигурите добра продажбена цена е по начало да сте си купили автомобил, който се обезценява бързо и държи цена. Друг ключов фактор, за да увеличите финансовата възвръщаемост е да се грижите добре за автомобила си. Добре поддържаният автомобил говори много на потенциалния купувач – той оглежда добре интериора и външните забележки по автомобила и прави преценка какъв живот е имал той и как се е грижил за него собственика му. Дори и официалните представителства на автомобилните марки у нас, когато предлагат опцията buy-back, използват тази техника, за да определят стойността на автомобила, който изкупуват обратно. Дори и автомобила да е в перфектно техническо състояние, ако той има издраскани джанти, забележки по боята и е с мърляв и захабен интериор, те няма да ви платят много за него.

Но нека оставим козметичните забележки настрана и да се съсредоточим на истински важното – техническото състояние. То е най-важно за повечето хора, тъй като искаме автомобила да ни служи вярно и да не изисква много ремонти. Лошото техническо състояние, когато то вече е видимо при един тест драйв или дори при работа на автомобила на място може да го направи непродаваем. До такава ситуация се стига, когато собственика на автомобила е немърлив и не сменя повредените части, когато му е времето. Когато една авточаст, започне да дава дефект, тя доста често повлича със себе си и други авточасти. Лошата работа на двигателя например, може да съсипе свещите, ламбда сондите или да задръсти катализатора много по-бързо отколкото е нормалния живот на тези части. Нашата препоръка е своевременно да сменяте частите, които са започнали да дават дефекти, за да избегнете усложнения и по-големи ремонти в бъдеще.

Противно на всеобщото схващане, тунинговането на един автомобил в повечето случаи не увеличава стойността му. Ако все пак обичате да доработвате автомобила си и да го украсявате със сполери, прагове, потъмнени стопове, вежди и там още каквото се сетите, поне правете промените така, че да не увреждате оригиналните части на колата и да можете да върнете лесно оригиналния ѝ вид при продажба. Всеки човек си има собствен вкус, затова имайте предвид, че огнено червените кожени седалки, доработеното ви табло и спортния волан може да не са по вкуса на всеки. Колкото по-украсена и доработена е една кола, толкова по-трудно ще ви е да я продадете, особено ако промените не са правени със вкус. Най-добре се продават автомобили, запазени в оригиналния им вид.

Всяка кола има нужда от ремонт. За да осигурите висока продажбена стойност, а и да сте спокойни на пътя, обслужвайте автомобила на препоръчаните от производителя интервали. Когато правите някакви ремонти или каквито и да било харчове за колата си, пазете си бележките и попълвайте сервизната книжка или си записвайте някъде ако нямате такава. Много квартални сервизи не издават необходимите документи, с които да докажете на евентуален купувач, че обслужването наистина е извършено, но като си водите записки за точните дати и километри на ремонта, поне ще имате необходимата информация ако купувача прецени, че може да ви се довери. Затова отделете си една папка, в която да събирате всичко свързано с автомобила.

Когато продавате кола, измийте я обстойно, лъснете я така, както никога не е била лъскана досега! Можете да дадете някой лев на автомивка, където предлагат това обстойно измиване и полиране, което се предлага предимно за новозакупени автомобили или такива, на които им предстои продажба. Ако решите сами да почистите и полирате автомобила си, това може да ви отнеме доста време ако сте старателен тип, но пък ще ви се отплати. Изперете седалките или ги почистете с препарат за кожа ако са кожени, измийте стъклата до блясък, използвайте четка и специален препарат за джантите и премахнете нагара, сменете стелките ако са скъсани, измийте колата до блясък и се постарайте да почистите на труднодостъпните места като около вратите и пантите им. Ако има някакви по-леки драскотини, можете да вземете полир паста и да ги отстраните, ако имате силите или пък мерака, можете да минете и цялата кола с полир паста и вакса за да блесна боята. Това става най-лесно с полирмашина, но дори и да нямате такава, става и на ръка и дори е доста удовлетворяващо, когато видите резултата.

Когато вече сте доволни от резултата и сте обърнали внимание на всички дреболии, които могат да направят колата по-желана, трябва да направите хубави снимки, които да прикачите към вашата обява. Изкарайте колата от гаража или я изместете от паркинга пред блока и я закарайте на някое красиво място, където да я снимате. Не се притеснявайте какво биха си помислили хората докато я снимате, та това е вашата гордост - вие сте я поддържали през годините, правили сте ремонти, сменяли сте части и сте я лъскали с дни преди да се озове на мястото на фотосесията. Направете поне по една снимка на всеки диагонал на автомобила като за застраховка. Снимайте интериора и още каквото се сетите. Колкото повече снимки, толкова по-добре.

Това бяха нашите съвети за продажба на автомобил на старо и как да увеличите стойността му. А причините за продажбата си ги знаете само вие. Грижете се за вашия автомобил и знайте, че винаги можете да разчитате на нас, да откриете изгодни авточасти в цялата страна. Успех!