Избрани части
0
Начало
Автостатии
Гражданска отговорност за автомобили

ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ ЗА АВТОМОБИЛИ

публикувано: 30.03.2012 г. 17:28

600 000 автомобила без задължителната застраховка

Tова сочат данните на Комисията за финансов надзор за предходната 2011 г. Този факт едва ли може да бъде квалифициран като безотговорност или че е резултат от слаба застрахователна култура у българина, когато става дума за обикновено констатиране на проблема и бягане от него.

Задължителното застраховане е въведено у нас още през март 1948 г. Традиции има, остава да се приведат и съответните механизми, които осигуряват изпълнението му.

Защо застраховката е задължителна?

Стикер за Гражданска отговорност Стикерът за гражданска отговорност е задължителен и се проверява от органите на КАТ. Старите стикери трябва да се премахват.

"Гражданската отговорност" не е застраховка на автомобила, а на отговорността на собствениците и водачите на моторни превозни средства. След сключен договор със застрахователя собственикът застрахова всички останали участници в движението и извън него при причиняване на имуществени и неимуществени щети. На практика, ако се блъснем в някоя ограда с управлявания от нас автомобил, щетите на собственика на оградата ще заплати застрахователят. Ако сме предизвикали пътно-транспортно произшествие, в резултат на което има нанесени щети на друго МПС, разходите по възстановяването и закупуването на авточасти се поемат отново от застрахователя. Същото се отнася и в случаите, когато е причинено телесно увреждане на хора и животни или е настъпила смърт. Ако нямате сключена тази застраховка, много трудно бихте могли се оправите в подобна ситуация. Става дума за един много важен застрахователен продукт, който има най-вече социален характер. Този вид застраховки се регламентира от Закона за застраховането и Наредбата за задължителното застраховане.

"Гражданската отговорност" не покрива щети

на собственото МПС. Застраховката в никакъв случай не бива да се бърка с "Автокаско", която компенсира щети, нанесени Върху корпусите и двигателите на превозните средства в резултат на авария, произлязла от сблъсък с подвижни и неподвижни предмети, щети, настъпили и резултат на природни бедствия, както и злоумишлени действия на трети лица при кражба или грабеж. Ако собственик намери автомобила си на паркинга със счупен стоп, огъната броня и калник, но няма сключена застраховка "Автокаско", просто няма от кого да иска обезщетение. Последствията са същите, ако топящ се сняг падне и деформира тавана на колата или някой я открадне.

Основните правила са, че покритие на щета по застраховка "Гражданска отговорност" има само тогава, когато има виновен с редовна застрахователна полица. Потърпевшият отива при застрахователя на виновния да заяви щетата и да получи обезщетение.

Колко струва застраховката и какви са лимитите на отговорност?

Комисията за финансов надзор определя минималния размер на застрахователните премии по задължителната застраховка.

Мярката отново е работният обем на двигателя и видът на МПС. Комисията определя и лимитите на отговорност за задължителното ниво, а те са за причинени имуществени вреди до 1 000 000 лв. и неимуществени вреди до 1 000 000 лв. за едно лице и 5 000 000 лв. за две и повече лица. Тези лимити са достатъчно за почти всички прогнозируеми инциденти. Само преди десет години лимита за имуществени вреди беше 20 000 лв., които бяха крайно недостатъчни при положение, че и тогава се движеха лимузини струващи над 50-100 хил. лв.

Прилаганата методика за определяне на тарифите също се променя постепенно, за да се вземат под внимание квалификацията на водача и рискът, който той може да причини.

От значение за цената на полицата е освен кубатурата на двигателя, регистрацията на МПС по град и предназначението на автомобила (лични нужди, рент-а-кар, таксиметров и др.).

Цените на задължителната застраховка в момента започват от около 160 лв.

Каква е глобата за липса на Гражданска отговорност?

Ако не сте си изпълнили задължението за сключване на задължителната застраховка и управлявате МПС без нея, вие нарушавате Закона за движение по пътищата, който предвижда принудителни административни мерки по отношение на водача и МПС. Като шофьор може да ви бъде отнета временно книжката, а автомобилът може да бъде спрян от движение. Глобата за физически лица е от 400 до 600 лв., а за юридическите от 2000 до 5000 лв. При повторно нарушение санкцията е 2000 лв. за физическо лице и 10 000 лв. за юридическо лице.

Ако искате да направите проверка за сключена застраховка "Гражданска отговорност" на вашия автомобил, новата онлайн система на Гаранционния фонд ви предлага тази възможност само чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила на следния адрес:

http://eisoukr.guaranteefund.org

Този инструмент за справка е достъпен и чрез сайта на Комисия за финансов надзор, където ще намерите тарифите на всички застрахователни компании.

Електронни полици за Гражданска отговорност

На 1 Юни миналата година беше въведена системата за електронни застраховки Гражданска отговорност. Тогава комисията по финансов надзор направи презентация на системата и изтъкна предимствата й, сред които ограничаване на възможността за издаване на полици със задна дата. Месец и половина по-късно, през Юли 2011, издаването на хартиени беше преустановено напълно като след сключване на застрахователния договор онлайн, той следва да бъде разпечатан.

Системата цели да осигури на Гаранционния Фонд и на Комисията за финансов надзор възможно най-пълен контрол над броя на застрахованите автомобили. В бъдеще ще бъде изградена и връзка с регистъра на пътно-транспортните произшествия, която ще позволи цената на ГО да се определя в зависимост от това дали собственика на автомобила е имал ПТП-а. Тази система на ценообразуване е известна като системата "бонус-малус" и се очаква да бъде приета през тази година. Тя е дългоочаквана от застрахователните компании като основен ценообразуващ фактор за застраховките Гражданска отговорност и Автокаско.