Избрани части
0

ДЖАНТИ BBS

публикувано: 24.04.2012 г. 13:49

Независимо дали сте запален почитател на F1, или просто искате да си купите комплект модерни и надеждни джанти, BBS е правилният избор. Компанията прави първата си крачка в световния автомобилен спорт преди 40 години и оттогава постоянно усъвършенства продуктите си

Алуминиева джанта BBS MotorsportКОЯ Е КОМПАНИЯТА BBS

BBS е марката на шампионите по състезателните писти в цял свят.

Занимава се с производство на автомобилни джанти, съчетаващи минимално тегло, максимална сигурност и красив дизайн. Гаранцията за абсолютно качество е приоритет. Това се отнася и за серийно произвежданите джанти. Освен състезателни екипи клиенти на фирмата са едни от най-престижните производители на автомобили. Това е още една причина всяка джанта, която напуска фирмата, да се тества внимателно и всеобхватно. Съвременните джанти са вече нещо повече от олицетворение на красив дизайн. Те подобряват динамичните характеристики пестят гориво и не замърсяват особено околната среда, тъй като се рециклират. Марката BBS съчетава всичко това и затова е изборът на автомобилното бъдеще по целия свят.

ИСТОРИЯ НА ФИРМАТА BBS

През 1970 г. Хенрих Баумгартнър и Клаус Бранд основават малък завод за авточасти в германския град Шилтах. Те произвеждат пластмасови детайли за каросерии на състезателни автомобили. Техните инициали и този на града са в основата на името BBS. Две години след създаването се започва производство на спортни джанти. Технологията на производство бързо става гаранция за успех в автомобилните спортове. Малкият завод бързо се превръща в просперираща компания. През 1976 г. BBS открива филиал във Франция. Присъединява се трети партньор - германецът Мартин Браунгарт. Постепенно фирмата се усъвършенства в производството на трикомпонентни джанти за шосейни автомобили. Те се продават изключително успешно на пазара. През 1983 г. компанията създава собствени дистрибуционни центрове в САЩ и Япония, а от 1987 г. се превръща в акционерно дружество. По време на двадесетия си юбилей BBS регистрира 200 млн. германски марки годишен оборот. Компанията е важен доставчик на редица реномирани автомобилни производители като Audi, BMW, Volkswagen, Mercedes, Porsche, Ferrari, Maserati, Mitsubishi, Jaguar, Infiniti, Rolls Royce, Renault, Subaru, Saab, Toyota и Volvo. Lexus за пръв път използва джанти BBS на своя модел IS-F през 2008 г. BBS е партньор и на много преуспяващи състезателни отбори по целиясвят. 1994 г. е най-успешната на BBS в автомобилния спорт, фирмата снабдява екипи на F1, American Indy Car, немския Touring Championship и ADAC Touring cup. Всички победители на тези състезания използват джанти на фирмата.

По случай 25-годишнината си през 1995 г. компанията създава нова мода с модела RS2. Той съчетава

традиционното качество с редица иновации. През същата година Михаел Шумахер печели F1 с Benetton Renault с джанти BBS. Две години по-късно фирмата отново доминира на състезанието. Тя екипира пет отбора с 10 болида. Година по-късно BBS е партньор на шест тима с 12 коли. От 30 август 1999 г. започва изграждането на нов завод в Херболцхайм. Михаел Шумахер печели отново F1 с Ferrari и BBS. Компанията отчита рекордни приходи и печалби. През 2001 г. отново партнира на шест тима с 12 болида. През август започва да функционира новият завод в Херболцхайм, простиращ се на 8000 м2 площ, който е обявен от Федералното министерство на околната среда за най-екологично чист бояджийски завод. Печелившите болиди на F1 за пореден път се движат с BBS. Същото се случва в 125-кубиковия клас от световното първенство по мотоциклетизъм, където победител е Мануел Погиали с Gilera. Компанията получава награди за откриването на иновационна технология за разработка на джанти за Ferrari за F1 и Maserati GT. Михаел Шумахер взима петата си титла във F1 и трета поредна с италианската марка и BBS. Лорент Апело печели немския Touring Championship DTM с Audi ТТ, отново c джанти на компанията.

Джанти BBS RS разглобени на части Джантите BBS RS са съставени от три компонента

През 2003 г. се въвежда иновация в производствения процес – сухата обработка на алуминиеви джанти. Този процес се прилага за първи път в световен мащаб и способства за икономисването на изходната суровина. Това допълнително затвърждава позицията на компанията BBS не само като лидер в областта на моторните спортове, но и в опазването на околната среда.

Джанта BBS CH-R

През 2004 г. видяхме въвеждането на още една авангардна технология – Air Inside Technology. При тези джанти на различни места, според конструкцията на колелото, плътната маса от алуминиева сплав е заменена с кухи камери. Кухата конструкция се прилага за централната част на джантата (спиците), вътрешния и външния ръб, като по този начин се постига намаляване на теглото и подобряване на управлението на автомобила, но и същевременно се усилва здравината на борда с до 60%. През тази година Шумахер става световен шампион за 7-ми път с джанти BBS.

Само за 2006 г. състезателни отбори по света, екипирали автомобилите си с BBS, печелят 26 титли. Компанията получава шест национални и международни отличия, сред които – Най-добра марка от "auto motor und sport", Джанта на годината от "Auto-Bild Sportscars" и др.

BBS продължава да разработва и произвежда леки алуминиеви джанти за моторните спортове и за несъстезателни автомобили в двата си завода в Германия, като гарантират, че джантите от Шилтах остават синоним на високо качество и иновации гордо носещи етикета "Произведено в Германия".

BBS ДНЕС

Трите филиала в Италия, Франция и САЩ превръщат BBS AG в един от най-силните световни производители на леки алуминиеви джанти за автомобили. Всеки ден близо 1200 служители се трудят усърдно и удовлетворяват изискванията на клиентите си. Повече от половината от продукцията се изпраща директно на известни автомобилни производители като Audi, AMG, BMW, Daimler Chrysler, Ferrari, Jaguar, Porsche, PSA Group, Saab Volvo и Volkswagen. Другата част отива при ексклузивни дилъри и тунинг компании. Спрямо по-миналата година, през 2003 г. BBS увеличава оборота си с около 8% до 188 млн. евро годишно.

За да отговори на нарасналото търсене на джанти, компанията увеличава капацитета си поетапно чрез завода в Херболцхайм. Технологията в бояджийските му цехове е уникална. Тя е съвсем нова и не изисква използването на високо токсични хромови компоненти. Така в околната среда се изхвърлят около 150 тона токсични отпадъци по-малко на година.

ГАМАТА НА BBS

Моделната гама на BBS включва джанти с естетичен дизайн, разнообразие от цветове и иновативни технологии. С такива джанти едно е повече от сигурно - колата ви няма да остане незабелязана.

Дизайнът наподобяващ кръстосани спици с визия с централен болт, е характерен за спортните коли произвеждани през 1980-те и началото на 1990-те и се отличава с ниско тегло в сравнение с много други стилове. Един от най-популярните модели джанти, произвеждан от BBS е трикомпонентната RS, представена през далечната вече 1977 г. Тя става силно желан тунинг артикул и много копиран модел от други производители. Други много популярни и желани модели са RG и първата джанта на компанията създадена и предназначена само за състезания – Rennsport.

Новият модел джанти BBS RX-R, които търпят критика, че са копие на джанти на LamborghiniВпечатляващи и динамични, най-новите джанти RX-R са вдъхновени от класическите модели на марката и най-добре отразяват фирмената идентичност и наследство. Класическият им облик с кръстосани спици излъчва динамизъм и сила. Дизайнът гарантира лекота и здравина на конструкцията. Брилянтната сребриста повърхност засилва спортното излъчване. Моделът се предлага и в разцветка "satin black diamond cut" със сребриста повърхност и черен цвят във вътрешността. Размерите, в които се предлагат, са от 8.5J/19" до 10J/20", а цената е от 540 до 600 евро.

Джанта BBS CH-Challenge Satin Black с предпазен обръч на ръбаЧрез модела CH-Challenge се изразява уникална интерпретация на дизайна с кръстосаните спици. Тези джанти притежават непреходен стил. Той е съчетание на агресивни акценти с ексклузивна елегантност. Висококачествените материали и прецизност в изработката гарантират високото качество на продукта. Една от уникалните характеристики на този модел е надписът motorsport включен в дизайна, който отдава почит към десетилетията на успехи в моторните спортове. Моделът в черен мат е снабден с неръждаем защитен обръч, предпазващ ръба, който е лесно-заменяем, за да изглеждат джантите винаги като нови. Предлага се в размери 17", 18" и 19" на цени от 380 до 520 евро.

Други модели от настоящата гама на BBS са: SV (джанта за SUV автомобили), CH-R, CX-R, CS, CK, CF и Al (с Air-Inside технология). Излезли от производство модели могат да се намерят при специализирани търговци.

BBS И АВТОМОБИЛНИТЕ СПОРТОВЕ

Във автомобилните спортове джантите BBS нмират широко приложение. На снимката Ferrari F40 с джанти BBS Ferrari F40 със състезателни джанти BBS

BBS се търкаля по състезателните писти на света от една победа към друга в продължение на 40 години, въпреки това иновациите и изследванията непрекъснато продължават. През 1992 г. BBS е първият производител, който успешно разработва джанти от магнезиеви сплави. Тази технология намалява масата с 20% и е призната за недостижима от всички състезателни отбори. Оптимизираната версия за F1 със 7 вместо с 10 лъча намалява теглото на предните колела с 3.5 кг.

 

Днес BBS снабдява пет от общо единадесет състезателните екипа във Формула 1. BBS е верен партньор и на няколко отбора от Индикар – американския еквивалент на F1, но за разлика от нея, екипите в Индикар не произвеждат сами двигателите и шасито, а заедно с други авточасти ги осигуряват от външни компании, като например BBS. В никой друг спорт обаче, не са толкова големи изискванията към материалите и здравината на джантите, както в световния рали шампионат WRC. Отборът на Subaru разчита на джантите на немския производител в рали състезанията от световния шампионат. Отборите на Volkswagen и X-Raid от Рали Дакар атакуват пустинята с високотехнологични джанти BBS. В световния туристически шампионат, немските джанти са предпочитаният избор на няколко независими отбора, както и на шампиона за трета поредна година – отборът на BMW.

Екипи, участващи в мотоциклетния световен шампионат, също използват джанти BBS. В сериите FIA GT марката снабдява суперспортните автомобили от класовете GT1 и GT2 като например Ferrari F430. Шампионатите на производителите като Ferrari Challenge, Maserati Tropheo, Formel Atlantic, Formel Mazda, разчитат ексклузивно на BBS.