Избрани части
0
Начало
Автостатии
Как да подготвим автомобила за зимата

КАК ДА ПОДГОТВИМ АВТОМОБИЛА ЗА ЗИМАТА

публикувано: 10.11.2012 г. 17:59
Зимна пътна обстановка

Зимата е труден сезон за вашия автомобил. Ако колата ви има някакви проблеми, те обикновено се влошават през студения сезон. Стар акумулатор, масло, което не е сменяно дълго време, износени свещи, лош термостат са все примери за неща, които могат да ви създадат неочаквани неприятности в някоя студена сутрин. Сред основните неща, които са ви необходими за безопасно шофиране през зимата са хубавите зимни гуми, нови пера на чистачките и работещ подгрев на задното стъкло. Ето и някои съвета как да подготвите автомобила си за зимата.

Профилактика преди зимата

Проверка масло двигател - щека за масло Проверете маслото на двигателя

Има редица неща по автомобила, които следва да бъдат проверени преди зимата: състоянието на акумулатора, терминалите на акумулатора и клемите, охладителната система, температурата на замръзване на антифриза, пистовия ремък, спирачките, гумите, чистачките, светлините, резервната гума, авариен комплект и т.н. Всички течности трябва да се проверят и ако е необходимо да се долеят или сменят ако е необходимо. Проверете книжката на автомобила за повече информация за вида на течностите и сервизните им интервали.

Всякакви проблеми по колата трябва да бъдат отстранени преди настъпването на зимата, защото студените температури ще влошат почти всеки проблем.

Проверка точката на замръзване на антифриза Проверете температурата на замръзване на антифриза

Добра идея е да смените маслото на двигателя преди зимата – новото масло ще осигури по-лесно запалване на двигателя в студените дни. Проверете книжката на автомобила или се консултирайте с вашия майстор – някои коли изискват по-рядко масло за зимния сезон.

Закарайте колата на автосервиз за смяна на маслото и ги помолете да направят пълна диагностика. Не сменяйте маслото на канал сами, тъй като освен, че вероятно нямате в какво да складирате и къде да изхвърлите отработеното масло, няма да можете да проверите спирачките, кормилната система и окачването, защото те се проверяват само на подемник.

В един добро оборудван сервиз ще могат да проверят температурата на замръзване на антифриза както и състоянието му. Всички проблеми с охладителната система трябва да се адресират преди зимата. Не е хубаво да останете без отопление в колата през зимата, а прост проблем като повреден термостат или дори малък теч би довел до много бавно загряване на колата и малко топлина през духалките.

Зимни гуми

Зимни гуми Зимните гуми имат добро сцепление на сняг и лед

Едно от най-важните неща за безопасно шофиране през зимата са хубавите зимни гуми с добър грайфер. Зимните гуми са специално проектирани да подобрят сцеплението на заснежен и заледен път, но имат и значително превъзходство спрямо летните гуми на сух път при ниски температури. Това е, защото тяхната шарка има множество ламели, които осигуряват по-голяма контактна площ на гумата, а специалния им състав със силиконова смес прави гумата по-мека и по-еластична, което увеличава значително сцеплението при ниски и минусови температури.

Ако имате алуминиеви джанти, и особено ако сте ги обули с нископрофилни гуми, помислете за покупката на зимни гуми с метални джанти вместо да сменяте само гумите – през зимата е много лесно да увредите алуминиевите джанти така, че да не подлежат на ремонт. Вулканизаторите вземат по-малко за монтирането на гуми с джанти, отколкото за смяна на гумите, защото е по-лесно – дори сами можете да се справите, ако сте склонни да отделите един час и не ви притеснява работата с крик. Зимните гуми трябва да се монтират на всички четири колела. Не пестете от безопасност.

Въпреки че зимните гуми осигуряват по-добро сцепление по зимните пътища в сравнение с всесезонните или летните, те не ви дават крила – внимавайте при шофиране през зимата. Не забравяйте да смените зимните гуми с летни, когато зимата свърши и времето се стопли. Зимната гума се износва много бързо при топло време.

Проверка налягане на гумите Проверете налягането на гумите

Налягане на гумите

Проверявайте редовно налягането на гумите през зимата – налягането на гумите е важно за доброто сцепление. Информация за правилното налягане можете да намерите в упътването на автомобила или на стикер, който може да бъде залепен на различни места по автомобила – на вратата, капачката на резервоара, в жабката. На този стикер ще намерите още информация за препоръчвания от производителя размер на гумите, както и за максималния товар на автомобила.

Клеми акумулатор - корозия Клемите на акумулатора трябва да са чисти от корозия

Акумулатор

За жалост, няма сигурен начин да се прецени живота на един акумулатор – понякога той може да спре да функционира съвсем неочаквано без предварителни сигнали. Въпреки това, ако имате усещането че колата върти малко по-мудно от обичайното, то вероятно акумулаторът е към края на своя живот. Тествайте вашия акумулатор, особено ако е на възраст 4-5 години. Паднал акумулатор е една от най-честите причини автомобила да не иска да запали през зимата. Уверете се, че клемите правят добър контакт и че не са кородирали. Корозия по клемите ще предизвика проблеми.

Чистачки, предно стъкло и течност за чистачки

Доливане течност за чистачки Напълнете казанчето с течност за чистачки

Чистачките са особено важни за шофирането през зимата: ако вашите чистачки не чистят добре или задират по стъклото значи е време да сложите нови чистачки за зимата. Пътната обстановка се усложнява значително при снеговалеж и добрата видимост е от първостепенно значение за нашата безопасност. Калта и лугата по пътното платно могат бързо да зацапат предното стъкло при движение зад друг автомобил. Новите чистачки ще ви осигурят перфектна видимост без да се налага да използвате много течност за чистачки.

Заменете лятната течност за чистачки със зимна, която не замръзва. Зимната течност се продава по бензиностанциите, специализираните магазини за авточасти и в повечето супермаркети. Има два вида – концентрат и готова за употреба. По-изгодна е покупката на концентрат, който смесен с вода ще ви осигури повече течност за чистачки на същата цена. Освен това можете и да дозирате концентрата според желаната температура на замръзване.

Ако пръскалките са запушени и не пръскат добре, почистете ги и с помощта на топлийка или отвертка (има различни видове регулация на пръскалките) ги насочете да пръскат по средата на стъклото или където прецените, че ще осигуряват най добро почистване. Проверете и чистачките на фаровете или пръскалки на фаровете, ако разполагате с такива. Ако нямата система за почистване на фаровете, внимавайте при движение през нощта особено ако времето е мокро, тъй като същата кал и мръсотия, която се натрупва по предното стъкло, се натрупва и по фаровете и постепенно те спират да осветяват пътя толкова добре. Тъй като фаровете се затоплят от топлината на крушката в тях, водата се изпарява бързо и остава само засъхнала мръсотия. Може да ги почистите на някоя бензиностанция или ако сте насред пътя - с ръце с малко вода или със сняг.

Почистете стъклата на автомобила от вътрешната страна. Ако имате проблем с изпотяването на стъклата, това може да се дължи на запушен филтър на купето или включена клапа за спиране циркулацията на въздуха. Дори и при нов филтър, при определени условия стъклата могат да се запотят. Най-бързият начин да премахнете изпотяването при работещ двигател е да включите климатика заедно с обдухването на стъклата. Климатика има свойството да изсушава въздуха и по този начин бързо премахва изпотяването. Ако много държите на добрата видимост, можете да прибегнете и до автокозметика – има препарати против изпотяване на стъклата, които след нанасяне дават ефект за 2-3 седмици.

Защита на лаковото покритие

Зимата не се отразява добре на боята на автомобила – влагата, пясъка и солта от лугата увреждат лаковото покритие и засилват процеса на корозия. След като защитената боядисана повърхност на автомобила се уврежда през зимата, то тогава какво остава за откритите метални части отдолу. Ако лугирането на пътищата е честа практика в града, където живеете или ако пътувате много из страната помислете за корозионна защита. Тази услуга е особено популярна в Канада, където вали много сняг и пътищата се третират постоянно с луга. Цената ѝ там е около 100-150 долара като антикорозионната защита включва напръскване на всички открити части отдолу на автомобила със специален смазващ препарат, както и пробиване на малки дупки във вратите и пръскането вътре в тях и други кухини на автомобила, където може да проникне влага или вода и да причини ръжда. В България все още няма професионални центрове, където да се предлага подобна услуга, но пък ако много държите на колата си, вашия майстор със сигурност ще измисли нещо и то за малко част от цитираната цена.

Мръсна кола зима Зимата се отразява зле на лаковото покритие
Листа под предното стъкло Почистете кората под предното стъкло от натрупаните листа
Автомивка водоструйка Мийте колата си по-често през зимата

За добра защита на боята е хубаво да ваксирате автомобила преди зимата – ваксата запазва боята и я защитава от вредното влияние на солта, UV Лъчи и др. Ваксирането на един автомобил е нещо, което можете да направите и сами. За разлика от пастирането, чиято цел е премахване на драскотини от боята с абразивна паста, ваксирането не изисква такова усилие и може да се направи на ръка.

Дълбоки драскотини и наранявания от камъчета по боята е вероятно да ръждясат след зимата, затова запълвайте драскотините с специален маркер с боя или пребоядисвайте по-тежко увредените детайли преди започване на студения сезон.

Премахнете листата и други боклуци, които се натрупват през есента върху пластмасовата кора между предното стъкло и предния капак. Листата блокират отворите за дренаж на водата и задържат влага. Това ще доведе до корозия и повишена влажност в купето, тъй като отворите за всмукване на въздух за вентилацията на купето обикновено се намират именно на това място.

Колкото и странно да ви звучи – мийте си колата по-често през зимата. Влага, сол и кал се натрупват по калниците, по вратите и други пролуки и могат да причинят корозия. Хромираните части на един автомобил (ако има такива) са особено уязвими и могат да се увредят, ако не се измият след каране по пътища, където е използвана луга. Най-добре е да миете колата си с водоструйка, тъй като водата под налягане достига дори и до труднодостъпните места и отмива солта и калта. Водоструйките на самообслужване са икономически изгоден вариант и могат да ви спестят много пари от автомивка.

Пазете интериора сух

Смажете ключалките

Как да защитим гумените уплътнения от замръзване

Гумени стелкиЗа зимата сменете текстилните стелки с гумени
Смазване ключалката на вратата Смажете всички ключалки на автомобила преди зимата
Защита уплътненията на вратите от замръзванеЗащитете уплътненията на вратите от замръзване, за да предотвратите залепване през зимата

Модерните автомобили имат доста електроника близо до и под мокета. Пазете интериора на колата си сух, защото ако газите в преспи сняг и след това влезете в колата, вкарвате значително количество сняг, което ако оставите там, се разтапя и може да се просмука през мокета и да причини корозия на жиците и каквато електроника се намира под него. Поради тази причина, помислете за покупката на гумени стелки за зимата - те не пропускат вода и се чистят по-лесно.

Смажете ключалките на вратите и на багажника, а също и механизма за отваряне на предния капак, за да замръзват през зимата. Добра практика е да се смажат и пантите и задържащите механизми на вратите, предния капак и багажника. За тази цел най-добре използвайте смазващия спрей WD-40 или негов аналог. Ако автомобила ви е оборудван с плъзгащи се врати, почистете релсите и ги смажете добре.

За да предотвратим залепването на гумените уплътнения на вратите, когато температурите паднат под нулата, смажете ги със специален препарат за гумени уплътнения. Тези препарати често са на силиконова основа, затова и силиконов спрей за табло би ви свършил работа, ако го нанасяте по-често. Течният парафин е друго решение с подобен ефект – той е евтин и се продава по аптеките. Можете да го нанесете с гъбичка или парче памук. Защитата на гумените уплътнения през зимата е важна тъй като предотвратява напукването им като запазва еластичността и ще ви спести много неприятности свързани със залепнала врата, която не можете да отворите сутрин, когато бързате за работа.

Други неща, които трябва да съобразите

  • Синтетичното моторно масло, ще помогне на колата ви да стартира по-лесно при екстремни минусови температури.
  • Ако чек лампата на двигателя ви свети, трябва да направите диагностика на колата и да отстраните причината за появата на грешката – проблема може само да се влоши през зимата.
  • Ако ви предстои по-сериозно обслужване на колата, по-добре да го свършите преди зимата – износени свещи или запалителни кабели е по-вероятно да създават проблеми при стартирането в студено време.
  • Автомобилите с дизелов двигател се нуждаят от специално внимание – нещо просто като зацапан горивен филтър или неработеща подгревна свещ могат да доведат до проблеми със запалването в студено време.

Зимен авариен комплект

Зимен авариен комплект за кола Ако ви предстои дълго пътуване, осигурете си добре зареден зимен авариен комплект

Зимното време е непредсказуемо и трябва да сте подготвени за всяка ситуация. Ето и някои неща, които е хубаво да имате в колата си преди на тръгнете на път през зимата: малък комплект инструменти, стъргалка за лед, лопата, пясък или дървени стърготини, въже за дърпане, сигнални ракети или предупредителна светлина, фенер, кабели за подаване на ток, пожарогасител, отразителна жилетка, допълнителна бутилка течност за чистачки, добавка против замръзване на горивопроводите, аптечка, зареден телефон или зарядно за кола, пакет със суха храна, бутилка вода, топли дрехи и обувки за всеки от пътниците в колата, топло одеяло, кибрит. Ако пътувате много през зимата, по-добре да имате пълния набор от предмети в аварийния комплект за зимно шофиране, защото никога не знаете какво точно ще ви потрябва.

Адаптирайте стила на шофиране

Условията на пътищата през зимата са непредсказуеми и трябва да адаптирате стила си на шофиране. Не забравяйте, че ако имате 4x4 автомобил, той ускорява и се справя по-добре в хлъзгави условия, но спирачната му способност е почти същата като на всеки друг автомобил. Ако имате системи като ABS, Traction Control или ESP и все още не сте ги използвали, отделете време да прочетете за тях в упътването на автомобила или в интернет, защото има някои особености свързани с управлението на автомобил оборудван с такива системи. За тези от вас, които са запознати с гореспоменатите системи – не забравяйте, че те са само помощни средства за аварийни ситуации и не могат да ви спасят ако прекрачите границата на физическите възможности на автомобила в дадените пътни условия.