Избрани части
0
Начало
Автостатии
Как се сменя скоростна кутия?

КАК СЕ СМЕНЯ СКОРОСТНА КУТИЯ?

публикувано: 27.02.2013 г. 12:51

Ръчна скоростна кутия

Това е бегъл поглед над процеса по смяна на ръчна скоростна кутия. След като това е ремонт със голяма трудност, моля не предприемайте сами смяна на тази част, ако не се чувствате уверени в уменията си и не познавате автомобила си.

Очаквана времеемкост: Цял работен ден

Трудност: За напреднали

Трябва да вдигнете колата, тъй като ще работите отдолу. За препоръчване е да го правите на подемник, но ако не разполагате с такъв може да вдигнете с крик колата и да я поставите на подпорни стойки в четирите края. Използвайте само предвидени за целта стойки за кола, за да предотвратите риска от контузия при работа под автомобила.

Стъпка 1

Разкачете всички електрически връзки на скоростната кутия и махнете всички болтове на задвижващия вал (кардан/полуоски). Оставете следа с тебешир на въпросния вал, за да може после да го поставите точно в същата позиция, от която сте го разглобили.

Стъпка 2

Развийте болтовете на изходящия вал и сложете нещо в дупката или сложете нещо отдолу, за да съберете маслото, което ще изтече. Може да съберете маслото в леген, а впоследствие да го изсипете в бутилки с помощта на фуния и да го предадете на някой автосервиз за рециклиране.

Стъпка 3

Трябва да разкачите жилото на километража както и свръзките към скоростния лост и всякакви други части, които все още са свързани за скоростната кутия. Не забравяйте откъде сте махнали всяка една част. Надписването на махнатите части и кабели е добра практика. Може да снимате и с телефон за по-лесно.

Стъпка 4

Сложете крик под скоростната кутия, за да падне теглото ѝ върху него, когато я разделите от двигателя. Развийте болтовете закрепящи кутията за двигателя и болта на тампона държащ я за магарето (носещата рама на колата). Когато я освободите, можете да я отделите от двигателя и да я извадите като снижите крика.

Монтаж на новата скоростна кутия

След като сте извадили старата проблемна скоростна кутия и вече сте се снабдили с нова такава, вече сте готови за монтажа ѝ.

Стъпка 1

Сложете новата скоростна кутия на крика, плъзнете я под колата и повдигнете крика, за да я наместите на правилното място.

Стъпка 2

Поставете обратно болтовете, които държат скоростната кутия за двигателя и болтовете на тампоните на магарето. Осигурете здраво пристягане на всички тези болтове.

И най-накрая...

Сега повторете отзад напред всички описани по-горе стъпки за монтажа на всички останали части, кабели и свръзки към скоростната кутия, докато всичко отново е на точното си място. Налейте масло в скоростната кутия, запалете двигателя и направете един тест драйв. С това се заключава смянята на скоростна кутия.