Избрани части
0
Начало
Автостатии
Ламбда сонда за по-малко вредни газове

ЛАМБДА СОНДА ЗА ПО-МАЛКО ВРЕДНИ ГАЗОВЕ

публикувано: 02.03.2012 г. 15:56

Ламбда сондитe се произвеждат вече повече от три десетилетия, позволявайки прочистване на отработените газове чрез използване на катализатори.

Ламбда сонда Ламбда сондата е известна още като датчик за кислород

В отговор на драстичното затягане на законодателството за емисиите в САЩ през 70-те години, автомобилните производители за първи път бяха принудени да монтират в своите автомобили системи за прочистване на отработените газове. През 1976 г. Bosch направи разработка, представляваща първата ламбда сонда, пусната на американския пазар, вградена в моделите Volvo 240 и 260. Оттогава насам проектирането на ламбда-сондите постоянно напредва и днес те могат да бъдат открити във всеки бензинов двигател, както и във все повече дизелови двигатели. Щутгартският производител е произвел над 400 милиона ламбда-сонди до днес.

Ламбда сондата (датчик за кислород) измерва съдържанието на остатъчен кислород в отработените газове и предава стойността под формата на електрически сигнал на електронния блок за управление. В зависимост от сигнала, сместа се обогатява или обеднява. При дизеловите двигатели ламбда сондата има различна роля. Заедно с датчика на въздушната маса, тя помага за прецизно определяне на количеството отработените газове, които се връщат обратно в горивната камера в зависимост от специфичния работен режим на двигателя. Информацията, която дава сензора е под формата на напрежение или промяна на съпротивление и се интерпретира от компютъра на двигателя, който използва и други датчици и сензори, за да коригира гориво-въздушната смес и да оптимизира горенето.

Ламбда сонди Бош Бош е най-големият производител на ламбда сонди. На снимката се виждат сонди от различни поколения.

За последните 35 години бяха установени два вида ламбда-сонди: еднополюсната сонда (LSH и LSF) и широколентовата сонда (LSU). През 1994 г. Bosch се превърна в първия производител, започнал масово производство на еднополюсни сонди използвайки керамичната планарна технология. Тя е устойчива на високи температури и въздействията на околната среда. Поколението сонди LSF4.2 се отличава също с кратко време за сработване, готовност за работа в идеалния случай в рамките на десет секунди от пускане на двигателя и дълъг живот. През 2007 г. в производство влезе подобрена широколентова сонда с разширен измервателен диапазон, по-кратко време за сработване и много по-дълъг живот. Според Bosch, така наречената LSU ADV сонда може да засича съдържанието на остатъчен кислород в отработените газове при стойност на λ = 0,65. Времето за сработване е намалено под 30 милисекунди и готовността за работа в идеалния случай е под 5 секунди. Инженерите на Bosch твърдят, че LSU ADV отваря врати за изцяло нови функционални приложения. Например, сондата прави възможно наблюдаването на вторичната въздушна помпа по време на фазата на загряване, или монтиране на сондата пред турбокомпресора. По-близкото разположение до двигателя позволява дори по-прецизен контрол на сместа, включително на отделните цилиндри. Други цели на усъвършенстването на технологията на ламбда-сондите включват стабилна водоустойчивост и миниатюризация, с оглед на все по-малкото налично пространство в съвременните автомобили. Днес Bosch произвежда над 40 милиона ламбда-сонди годишно по света.

Клиенти на Bosch са всички водещи автомобилни производители. Компанията предлага широка гама резервни части, като се започне от неподгреваемата еднополюсна ламбда сонда и се стигне до съвременната широколентова сонда. Щутгартският производител твърди, че неговият асортимент на вторичния пазар покрива над 80% от всички модели автомобили и по отношение на качество отговаря на всичките критерии за първоначално вграждане. От компанията също твърдят, че техните ламбда-сонди предлагат на сервизните центрове предимството, че разполагат с оригиналния щекер и кабел, съвпадащ със специфичния модел на превозното средство както и с търговска ориентирана програма от 7 универсални ламбда-сонди. Фабрично оформената резба също спомага монтажа.