Избрани части
0
Начало
Автостатии
Новите матрични LED светлини на Audi

НОВИТЕ МАТРИЧНИ LED СВЕТЛИНИ НА AUDI

публикувано: 11.09.2013 г. 14:35
Audi matrix LED фарове Audi matrix LED фар

Новите матрични LED светлини на Ауди ще дебютират пред публика още тази седмица по време на автосалона във Франкфурт, където ще бъдат представени във флагманите A8 и S8. Новата технология разделя диодните дълги светлини на множество индивидуални, малки диоди, разположени в лещи или рефлектори и свързани заедно в една комплексна матрична система. Тези диоди се управляват по електронен път от контролен модул като биват включвани, изключвани или им бъде регулиран интензитета в съответствие с пътната обстановка.

По този начин се постига много прецизно осветяване на пътното платно без необходимост от завиващи механизми във фара.

В обновеното Audi A8, всеки фар е съставен от 25 диода, групирани по пет във всеки рефлектор. Когато светлините на автомобила са нагласени на автоматичен режим и фаровете са пуснати, системата се активира при скорост над 30 км/ч на магистрала и над 60 км/ч в градски условия.

Веднага щом камерата в A8 отчете идващи насреща автомобили, Audi Matrix LED фаровете насочват надолу дългите светлини. Системата изключва светлинните снопове, които биха заслепили отсрещния водач, но продължава да осветява с дълги светлини всички останали зони от пътното платно. Колкото повече се приближава отсрещния автомобил (или този пред нас) толкова повече диоди се деактивират или им се намаля интензитета на светене.

Когато вече я няма колата насреща, дългите светлини отново се включват на пълна мощност, включително и секциите, които са изгаснали преди това. Светлината, която водача вижда е винаги ярка, хомогенна и много по-ефективна от стандартните светлини, според Audi.

Matrix LED технологията има потенциал в много различни аспекти, що се отнася до броя на индивидуалните диоди, тяхното разположение, и размера и дизайна на самия фар. Една от екстрите в Audi A8, допринасящи за безопасността, са т.нар. маркерни светлини. Те работят заедно с опционалната система за нощно виждане, за да маркират (осветят) разпознатите пешеходци. Когато системата отчете човек в опасната зона пред автомобила, отделни LED-ове просветват към него бързо три пъти последователно, осветявайки го ясно така че да се открои от заобикалящата го тъмнина и по този начин предупреждава както пешеходеца, така и шофьора.

Технологията matrix LED на пътя Matrix LED работи на дълги светлини без да заслепява отсрещния автомобил

Диодите на новите Matrix LED фарове на Ауди изпълняват и ролята на адаптивни завиващи фарове. Те изместват акцента на светлинния сноп по посока на завоя, но не само това - те го правят още преди да сте завъртели волана. За да постигнат това, модулът за управление на фаровете използва данни от навигационната система на автомобила – последно поколение MMI navigation plus. Още една интересна функция на новите фарове в A8 са мигачите с динамично насочване: отделните диоди в мигача се активират последователно от ляво надясно или обратно в зависимост кой мигач е включил водачът.

Ауди възнамерява да продължава развитието на тази технология и в бъдеще вероятно ще видим още по-прецизно реагиращи на заобикалящата ни пътна обстановка светлини. По всичко личи, че това е решение, което и други автомобилни производители ще вземат рано или късно поради безспорните предимства на тази технология. Матричните диодни светлини допринасят за по-добрата осветеност на пътя пред автомобила и съответно за по-голяма безопасност. Те са високоефективно по отношение на консумацията на електрическа енергия и освен това са естетическа добавка към облика на автомобила, която всеки би предпочел.

От тук нататък следва да видим дали и кога Ауди, а и другите производители ще започнат вграждането на подобни системи в по-достъпни и компактни модели.