Избрани части
0
Начало
Автостатии
Проверка на автоматична скоростна кутия

ПРОВЕРКА НА АВТОМАТИЧНА СКОРОСТНА КУТИЯ

публикувано: 29.10.2014 г. 21:04

Възможни проблеми със автоматичната скоростна кутия при закупуването на употребяван автомобил

автоматична скоростна кутия на Хюндай

Автоматичната скоростна кутия става все по-надеждна тези дни, но все пак остава лесна за чупене и много скъпа за поправяне част на един автомобил. При силна злоупотреба, автоматичната скоростна кутия може лесно да бъде унищожена в рамките само на половин час. Също така, автоматичната скоростна кутия е много чувствителна към качеството и състоянието на маслото, което циркулира в нея. Неправилният вид масло може да увреди скоростната кутия и сложните и много скъпи части в нея. Очевидно е, че при закупуване на употребяван автомобил, автоматичната трансмисия е един от най-важните агрегати за проверка. Много често след покупка на желания употребяван автомобил, се проявява проблем при превключване и дори отказ на кутията да сработи и да придаде движението към колелата. Тогава се налага да закупите нова скоростна кутия, което просто не си заслужава предвид цената, която сте платили за целия автомобил.

Проучете пазара и намерете оферти за скоростни кутии

Вие можете да се презастраховата при един такъв развой на нещата, като предварително проучите колко би струвала замяната на кутията ако се повреди. На помощ в този момент идват автоморгите и частни лица, които търгуват коли на части. Проверете на http://www.parts.bg/ дали скоростната кутия втора употреба, която Ви е нужна, е лесна за намиране и дали цената и е приемлива. След това вече можете да прецените дали бихте могли да си позволите съответния автомобил втора употреба дори и да е със скрит дефект във скоростната кутия. Въпреки тази сметка, ние ви съветваме да не подхождате на сляпо ами да направите нужните проверки и да се опитате да хванете поне явните признаци на повредена автоматична скоростна кутия.

Маслото на автоматичната скоростна кутия издава състоянието ѝ

Проверете нивото на маслото и неговите характеристики - те често са показателни за състоянието на скоростната кутия. Ниското ниво може да означава теч на скоростната кутия. Капнете течност върху бяла хартия, за да видите състоянието на течността. Течността на хартията трябва да е чиста и прозрачна, без метални стружки или черни люспи. Новата течност обикновено е червена. С времето и употребата става все по-кафеникава, но не трябва да е черна. Помиришете течността. Тя не трябва да има мирис на изгоряло. Ако откриете, че течността е прекалено замърсена или черна или мирише на изгоряло, помислете дали да купите тази кола и дали имате вариант да си набавите скоростна кутия втора употреба на добра цена от автоморга. Имайте предвид, обаче, че някои автомобили изискват специална процедура за проверка на нивото на течността.

В този случай, единственият начин за проверка е тест драйв. Бъдете внимателни, когато правите тест драйв - огледалата, седалката на водача и т.н. могат да не са регулирани правилно за Вас. Първо, трябва да почувствате спирачките, да регулирате огледалата, седалката на водача, и да научите особеностите на превозното средство. Карайте, само когато сте сигурни, че е безопасно.

Тежко износена автоматична скоростна кутия

Ако шофирате с 60-70 км/ч на равен път, при постоянно положение на педала на газта, трябва да почувствате превключване към следващата скорост при ускоряване (да речем по баир надолу) и превключване към по-ниска скорост при намаляване на скоростта (при изкачване на струмен наклон). Друго нещо, което може да индикира проблем на скоростната кутия е приплъзването. Когато скоростната кутия е прекалено износена, тя може да се приплъзне, което означава, че можете да натискате педала на газта, оборотите на двигателя се увеличават, но скоростта остава същата. Ако по време на тест драйва почувствате проблем като приплъзване или засядане на някои предавки, това най-вероятно означава, че ще трябва да сменяте скоростната кутия с такава от автоморга.

Направете тест драйва възможно най-дълъг. Често скоростната кутия може да работи добре, когато е студена, но когато е топла, започва да създава проблеми. Естествено, възможна е и точно обратната ситуация – скоростната кутия да работи по-добре, когато е топла, а проблемите да идват, когато е студена. Скоростната кутия е сложно устройство и различните проблеми имат различни симптоми.

Сверете цените с Parts.bg

Ако имате съмнения и можете да си го позволите, като последна стъпка преди покупката, можете да проверите колата с механик по Ваш избор. И винаги сверявайте с http://www.parts.bg/, за да проверите дали можете да намерете скоростна кутия втора употреба преди да се откажете да купите дадена кола.