Избрани части
0
Начало
Автостатии
4-те основни причини да купуваме нови авточасти

4-ТЕ ОСНОВНИ ПРИЧИНИ ДА КУПУВАМЕ НОВИ АВТОЧАСТИ

публикувано: 22.01.2013 г. 8:47

Автомобилът ви започва да тропа, да издава странни звуци, работи неравномерно и да притриса. На всеки собственик на автомобил му се е случвало, особено у нас, където средната възраст на автопарка е над 15 години. Рядко се случва проблем с колата да се реши само с ремонт, без резервни части. Затова във всяка една такава ситуация вие сте изправени пред задължение да изберете и закупите авточасти за вашата кола. Кои обаче са основните причини за тези повреди, които ни отвеждат право в магазина за авточасти, ще разгледаме сега.

avtochasti-online

  1. Амортизацията на автомобил и на неговите съставни части е нещо нормално. Всеки автомобил си има слабостите и това са авточасти, които се износват по-бързо от останалите. Именно това налага смяната на тези авточасти дори по няколко пъти, преди да се наложи смяна на някои от другите основни агрегати и компоненти. Не е справедливо обаче да сравняваме авточасти от окачването например с такива от охладителната система на автомобила - естествено е тяхната трайност да е различна. От друга страна, можем да сравняваме едни и същи авточасти на различни модели автомобили. Докато носачите, биалетките, стабилизиращите щанги и други части от окачването и ходовата част на една кола издържат 50 хил. км., то при друг автомобил и равни условия на експлоатация, те може да издържат 20 хил. км. Така например окачването на VW Golf 4 е много по надеждно и евтино за поддръжка от това на Alfa Romeo 156. Но ако вие вече сте направили своя избор за покупка на автомобил, единствения начин да осигурите възможно най-дълъг живот на авточастите на автомобила си е да купувате качествени резервни части от реномирани производители и да шофирате разумно и без излишни резки маневри. Качествените авточасти често излизат по-изгодно от евтините ментета.

  2. Пътнотранспортните произшествия са друга основна причина за повреди по автомобила, които могат да ни отведат в магазина за авточасти или някоя автоморга. Често при движение в градска среда на пътя стават леки инциденти. Резултата от тях е смачкан калник, счупен фар, сгънат капак и други повреди по купето. Ако сблъсъкът стане с по-висока скорост, щетите ще са по-големи и могат да бъдат засегнати много авточасти от двигателния отсек. Когато щетите са твърде големи, за да бъде поправен автомобила, той може да бъде обявен за тотална щета и да получите пълно обезщетение от застраховката каско. Повечето застрахователни компании ще ви изплатят около 70% от застрахователната стойност и автомобилът ще остане ваша собственост и грижа. Единият вариант е да го продадете в такъв вид на някоя автоморга. Другият вариант е да го държите за части ако купите същия модел автомобил или пък да го продавате на части онлайн в сайтовете за автомобили.

  3. Неправилната поддръжка е третата най-често срещана причина за ремонти по колата и подмяна на авточасти с нови. Нехайството по отношение на автомобила може да доведе до сериозни последствия. Освен че излагате живота си на опасност, ако карате неизправен автомобил, вие способствате за по-бързата амортизация на редица авточасти. Вземете предвид следния пример: изпуснали предни амортисьори не поемат добре неравностите по пътното платно и не осигуряват постоянен контакт на колелото с пътя; това води до неравномерно износване на гумите (вулканизаторите ги наричат "амортисьорни гуми"), допълнителен стрес върху окачването и по-честа смяна на тампони и носачи, увеличен спирачен път и некомфортна возия. Ето как една повредена авточаст оказва влияние на много други. Същото се отнася и за нередовната смяна на масло, която води до ускорено износване на двигателя. Винаги обслужвайте автомобила си навреме – само така той ще ви служи вярно и няма да ви изненада с неприятни и скъпи ремонти и излишни разходи за пътна помощ.

  4. Четвъртата причина да купувате нови авточасти са ментетата. При толкова много производители на авточасти е много лесно да попаднем на менте. Никога не се залъгвайте, че части струващи една трета от цената на останалите са качествени, те просто не са "същите". Залагайте на реномирани производители и се целете в златната среда – в никакъв случай не купувайте най-евтиното и не се изхвърляйте с най-скъпото. Много е лесно човек да се подхлъзне по неоригинални евтини части, особено когато хубавите не са му по джоба. Но замислете се за допълнителните разходи за труд за по-честата подмяна на тези некачествени авточасти, както и реалната опасност колата да ви остави на пътя и да се наложи да плащате за пътна помощ. Да не говорим за критично важни за безопасността части като накладки, спирачни дискове и гуми, от които може да зависи живота ви.