Избрани части
0
Начало
Автостатии
DRL дневни светлини

DRL ДНЕВНИ СВЕТЛИНИ

публикувано: 24.10.2012 г. 14:19

Непочистен от сняг автомобилМного части на страната все още са под дебела снежна покривка и преваляванията от последните дни съвсем няма да са последните за тази зима. При всеки нов валеж, на сутринта шофьорите намират автомобилите си затрупани от сняг и лед. Въпреки, че е особено опасно да се шофира с непочистен сняг върху автомобила, повечето шофьори не отделят необходимото внимание да отстранят натрупалия сняг и бързат да потеглят.

Вие шофирате ли с натрупан сняг по автомобила?

По това време на годината, офисите на застрахователните компании са препълнени с клиенти дошли да опишат поредната щета по автомобила си. Повечето шофьори смятат, че не е наложително да се почисти всичкият сняг от автомобила преди да тръгнат, а тези, които отделят време да го направят, често забравят покрива на колата. Това е една от най-опасните части на колата, която можете да оставите непочистена. Точно онзи ден един приятел ми разказа как наближавал лява секция на светофар, когато светофара светнал червено и в момента, в който натиснал спирачките една огромна маса сняг се плъзнала от покрива върху предното стъкло и блокирала видимостта му. За няколко секунди той не виждал нищо докато чистачките успели да махнат повечето от снега. Почистването на снега от покрива на колата е много важно и ако го пренебрегнем може да доведе до злополука на пътя.

Може да ви се стори много изкушаващо да почистите само предното стъкло на автомобила си и да се приберете на завет вътре в колата. Когато потеглите обаче, снега от покрива може да бъде духнат от вятъра и да се стовари върху колата зад вас или пък върху някой пешеходец.

В България, Закона за Движение по Пътищата не третира пряко проблема с непочистения от покрива сняг. Въпреки това има предвидени наказания за непочистени стъкла, огледала и регистрационни табели.

Как да почистим снега от колата?

Първата ни препоръка е да се облечете топло – вземете си добро топло яке и чифт дебели ръкавици.

Почистването на снега от колата може да бъде много трудна задача и често такава, която отнема доста време.

Ако автомобила е заровен под дебел слой пухкав бял снежец, то тогава задачата ви да го почистите никак няма да е лесна и ще ви трябва и лопата за сняг. След голяма снежна виелица има вероятност дори да не успеете да разпознаете вашия автомобил, но в такъв случай ви препоръчваме да се порадвате на снега и да си намерите друго занимание докато почистят улиците. Винаги помага нагласата, че ви предстои нещо хубаво – представете си, че това е полезна и приятна зимна тренировка на открито...

Както вече споменахме, ще ви трябва лопата, за да почистите натрупания сняг около и под колата. Продават се малки леки лопати специално за автомобили. Никога не използвайте лопатата, за да премахнете натрупалия сняг по самата кола, защото това със сигурност ще доведе до уреждане на боята. За да премахнете големия снежен калпак от колата, използвайте четка с мек косъм, каквито продават по магазините за автоаксесоари. Не е желателно да премахвате снега с метличка, тъй като тя също може да надраска боята. За прозорците пък ще трябва да използвате стъргалка за лед. Снегът от покрива можете да премахнете с четката или да си помогнете с ръка, ако е повече. Когато автомобилът е висок, например джип, и не стигате покрива, помъчете се да почистите около една от вратите и след това я отворете и стъпете на прага, за да почистите останалата част от покрива. Може да стъпвате и на гумите. Когато съборите всичкия сняг от покрива, почистете добре и страничните стъкла, тъй като ако оставите сняг по тях, при отваряне може да падне вътре в колата върху седалките.

След като почистите колата, ако не сте го направили вече, проверете дали чистачките са свободни. Ако пуснете чистачките докато са залепнали за стъклото, рискувате да повредите мотора им или някоя част от механизма.

При силна буря може да се натрупа и сняг в ауспуха. Ако той изглежда запушен със сняг, използвайте пръчка да го отпушите преди да запалите колата.

За какво да внимаваме при почистване на автомобила от сняг и лед?

Повечето коли вече имат централно заключване, но ако сте водач на по-стар автомобил и го отваряте с ключа, а ключалката ви е замръзнала, използвайте една от трите алтернативи: размразител за ключалки, препарат против лед и сняг или леко топла вода. Препаратите против лед и сняг, които продават в магазините за автокозметика и бензиностанциите, са много полезни и могат да се използват също върху огледалата и стъклата на автомобила. Те са за препоръчване като допълнение към стъргалката за лед. Никога не се опитвайте да размразите стъклата с гореща вода, тъй като голямата температурна разлика може да ви остави със спукано стъкло.

Обратно на общоприетото схващане, никога не започвайте почистването на автомобила от горе надолу, започнете от земята нагоре. В зависимост от количеството паднал сняг и метеорологичните условия в момента, тази операция може да ви отнеме от 5 до 60 минути.

Не забравяйте, че както с всяка работа, наличието на правилните инструменти е най-важното. Ако сте добре подготвен, почистването на колата ще ви се стори като приятно раздвижване преди да запалите двигателя и да потеглите за там, за където сте тръгнали.