Избрани части
0
Начало
Автостатии
HUD технологията навлиза в автомобилите

HUD ТЕХНОЛОГИЯТА НАВЛИЗА В АВТОМОБИЛИТЕ

публикувано: 08.02.2013 г. 16:43

HUD технология в автомобил Сааб

Head-up дисплеят или съкратено HUD, е технология, която се предлага в по-скъпите автомобили. Той изобразява като холограма скоростта на автомобила точно над таблото, където попада погледа на водача при движение. Целта е да не се отвлича вниманието на шофьора от пътя, когато иска да погледне скоростта на километража. На холограмния HUD дисплей може да се изобразява и друга важна информация за автомобила като например проблем с някоя от системите му или пък указанията на навигационната система.

Тази технология се използва в авиацията от края на 50-те години на миналия век, първоначално само в бойните самолети. През 70-те години HUD технологията започва да се прилага и в гражданската авиация. За пръв път видяхте появата на такъв вид дисплей в автомобил през 80-те години, но тогава не се налага като популярна екстра.

През последните няколко години HUD технологията намира все по-голяма приемственост. Тя се вгражда стандартно във всички нови самолети, космически совалки, а от 2013 ще бъде лансирана в много нови модели автомобили.

Още преди няколко десетилетия различни автомобилни производители са се опитвали да вградят HUD дисплей в автомобил, но без особен успех.

Потребителите не са били готови за този тип технология. Днес обаче ситуацията е различна – хората свикнаха с дигиталните продукти и такъв тип дисплей изглежда обещаващо за автомобилите на утрешния ден.

Предимствата на HUD в автомобилите

HUD устойството се намира отгоре на таблото близо до долната част на предното стъкло и малко под най-ниската точка на външна видимост. В много отношения то наподобява GPS устройство, което закачаме на стъклото, но е много по-опростено. Въпреки това, преди да използват HUD дисплей, водачите трябва да се запознаят добре с екстрата, за да не се превърне тя в нещо, което отвлича вниманието при шофиране.

Най-общо казано Head-up дисплея е една малка кутия, която стои на таблото и прожектира пътна информация на вашето предно стъкло, без да запречва видимостта ви.

HUD е особено полезна екстра, особено при шофиране през нощта.

Холограмния дисплей може да показва карти, ограничения на скоростта, моментната скорост на автомобила, данни за автопилота, система за нощно виждане, информация за дистанцията до автомобила отпред при наличие на адаптивен автопилот с радар. HUD може да интегрира и оборотомер и навигационна система. Всеки автомобилен производител предлагащ Heads-up Display в своите модели, си има различна цена за тази екстра и различен набор от информация, която се изобразява на него. С развитието на тази технология несъмнено ще се появи и конкуренция между производителите.

Очаква се в бъдеще HUD дисплея да се наложи масово в автомобилите. Също така се очаква холограмния дисплей да поеме функциите на аудио системата. В допълнение можем да се надяваме, че устройството ще се използва и за телефонни разговори, имейл и съобщения, но разбира се не докато автомобилът е в движение.

Head Up дисплеят

Резолюцията на екраните се е подобрила значително през годините от 128 x 128 пиксела до 640 x 480, 780 x 280 VGA и дори по-големи. Възможно е Head Up дисплеят скоро да стане единственият информационен дисплей в колите ни.

В магазините за авточасти и аксесоари както и онлайн вече можете да намерите афтърмаркет HUD дисплей. Някои такива устройства могат да се включат в OBD буксата за диагностика, а други трябва да се свържат директно с ел. инсталацията.

Ако решите да купите Head up дисплей за вашия автомобил, пригответе се за цени от около 150 лв. и нагоре. Обикновено има и допълнителни аксесоари, които не влизат в цената. Цената на заводските устройства е в пъти по-висока и търсенето в автоморгите постепенно се покачва с утвърждаването на тази технология.

Head up дисплей Опростен вариант на Head up дисплей с прозрачно екранче

Head Up дисплеят, който виждате на снимката е прост HUD модул, базиран на прожектирането на изображение върху малък прозрачен екран. Стъклото може да се прибира, за да не привлича крадци. HUD е идеален за тези водачи, които държат на видимостта при шофиране и никога не отделят поглед от пътя.

Друг вид Head up дисплей вграждан заводско в някои автомобили е този с два модула. Единият се вгражда в тавана, а другият на таблото. Лазерен лъч се предава между двете устройства и после се отразява върху стъклото под формата на информация.

Основният проблем с Head up дисплеите е тяхната цена. Традиционния подход с използването на предното стъкло на автомобила за прожекционна повърхност представя някои трудности. Предното стъкло е триплекс – то е съставено от две стъкла и полимер между тях слепени заедно. Най-често използвания полимер за предни стъкла пречупва светлината по един нежелан начин и създава допълнителни отражения, когато нещо се прожектира върху него. Решението е да се използва друг полимер. Затова стъклата на автомобилите с такъв тип HUD са специални и струват повече.

Вече чуваме и за предложения от GM, които превръщат цялото предно стъкло в HUD дисплей. Компанията винаги е била в авангарда на тази технология и явно ще е така и в бъдеще.