Избрани части
0
Начало
Търсене
Заключващи механизми - Авточасти

ЗАКЛЮЧВАЩИ МЕХАНИЗМИ - АВТОЧАСТИ

Посочете авточаст, за която искате да пуснете запитване към автоморгите и търговците на авточасти.
Картинките са илюстративни и в зависимост от марката и модела автомобил може да се различават.

Заключващите механизми в модерния автомобил, освен че предпазват колата от злонамерените действия на крадци, осигуряват комфорт при влизане и излизане от автомобила. Централното заключване беше едно от най-големите удобства, което навлезе масово в автомобилите от 90-те заедно с дистанционното отключване. Последното може да се инсталира и допълнително към алармената инсталация на по-старите автомобили.

Различните конструкции на преден капак и капак багажник изискват различни по размер и вид панти и задържащи механизми. Механизма на предния капак задължително е свързан, посредством жило, с лостче за освобождаване намиращо се вътре в колата (най-често в краката на шофьорското място) и допълнително лостче под самия капак, служещо за пълното освобождаване на капака и осигуряващо безопасност при евентуално инцидентно дърпане на първото лостче в движение. След отваряне предния капак се подпира с щека на по-старите и по-евтини автомобили или се отваря и задържа сам посредством газови амортисьори. Багажника най-често се отваря посредством сложни по конструкция панти и газови амортисьорчета. Заключването става чрез механизъм багажник, който може да се освобождава и отключва от лостов механизъм с жило, ключ или дистанционно с електрически сигнал. Някои от по-скъпите модели автомобили имат бутон за затваряне на багажника, който задейства електромотор, за да не се изцапа ползвателя.

Вратите на повечето автомобили се отварят навън, с две панти намиращи се в предния им край. В допълнение към пантите има и задържащ механизъм, който задържа вратата в две или повече позиции, например напълно отворена и наполовина отворена, с цел удобство и безопасност. В някои нови автомобили се срещат нови типове задържащ механизъм различни от традиционния, най-използван вид. Те са по-скъпи, но и по устойчиви, дават повече настройки и удобство при ползването на вратата и са по-дълговечни. Когато задържащ механизъм наближи края на своя живот, това се познава по отчетливия щракащ звук при отваряне и затваряне на вратата. Подобни авточасти са леснодостъпни в повечето автоморги и могат да се заменят срещу неголяма сума. Още повече те са лесни за проверка, така че при покупката им втора употреба, можете да сте сигурни в качеството, което получавате.

Докато пантите и заключващите механизми се повреждат най-често при удар, то същото не важи за ел. машинка на централното заключване или вакуум помпа централно заключване. Тези авточасти дават дефекти, които водят до отказ на централното заключване – на една или на всички врати едновременно. Автоморгите могат да ви предложат много ниски цени на тези иначе доста скъпи части.