Избрани части
0
Начало
История на Nissan

ИСТОРИЯ НА NISSAN

Nissan Motors е световен производител на автомобили с богата история, датираща още от началото на 20-ти век. Със своите популярни автомобили DAT и по-късно Datsun, Nissan е един от пионерите на японското автомобилостроене. След кратък период на неуспехи след Втората световна война, компанията се модернизира бързо през 1960те и става един от основните играчи на американския пазар през 70те. През 1980 г. Nissan вече произвежда автомобили в САЩ, а през 1990 г. лансира своя луксозна марка. През 1999 г., компанията подписва голяма сделка с френската автомобилна компания Renault. Днес тя е един от най-големите автопроизводители.

Ранна история

Историята на Nissan Motors може да се проследи до три отделни компании основани в началото на 20-ти век. Първата компания, The Kwaishinsha Company, е основана през 1911 г. за да произвежда моторни превозни средства, които по това време са били авангарден продукт. Първия автомобил на тази компания, чийто име DAT произлиза от първите букви на фамилните имена на основателите на Kwaishinsha, е пуснат в продажба през 1914 г. Jitsuyo Jidosha Co. Ltd. е втората компания, която е създадена през 1919 г. за да произвежда триколесни моторни превозни средства. През 1931 г. Kwaishinsha и Jitsuyo Jidosha се сливат, за да се обединят в Dat Jidosha Seizo Co и стават свързани с трета компания на име Tobata Casting.

Сформиране на Nissan Motors: периода преди Втората световна война

През декември 1933 г., компанията Dat Jidosha Seizo се слива с автомобилното подразделение на Tobata Casting и сформират нова компания с име Jidosha-Seizo Kabushiki-Kaisha. Името на тази компания е променено на Nissan Motor Co през 1934 г. Първоначално се произвежда малък автомобил наречен Datsun, но през 30-те и 40-те години, компанията измества производствения си фокус за да посрещне военните нужди на Япония. В този период Nissan произвежда военни камиони, самолетни двигатели и торпедни катери.

Следвоенния период

Основния завод на Nissan, намиращ се в град Yokohama, е пощаден по време на войната. Компанията продължила да произвежда камиони и през 1945 г. Производството на коли Datsun е възобновено две години по-късно през 1947 г. Компанията става инициатор на спогодба за технологично сътрудничество с британския автопроизводител Austin Motors. През 50-те и 60-те години на миналия век, Nissan имат три големи попадения на местния пазар с моделите Bluebird (1959 г.), Cedric (1960 г.) и Sunny (1966 г.). Компанията отваря два нови завода и се слива с конкурента си Prince Motor Co през 1966 г.

Навлизане на пазара в САЩ

Нисан навлиза на американския пазар през 1959 г., когато сформира дъщерната компания Nissan Motor Co USA и започва да внася своите коли от Япония. Нейния първи истински успех идва точно по време на петролната криза от 1973 г., когато икономичния Datsun Sunny започва да се харесва на чувствителните към разхода на гориво клиенти. През 1980 г. Нисан започва да произвежда автомобили на територията на САЩ.

Новата история

Нисан стартира своя луксозна марка Infinity през 1990 г., за да се конкурира с вече съществуващите луксозни марки Lexus и Acura, съответно на Toyota и Honda. В края на 90-те, компанията е изправена пред големи финансови затруднения и приема голяма инвестиция от френския автопроизводител Renault. Новия ръководител на японския гигант е Карлос Госн, главен оперативен директор в Рено дотогава. Съгласно неговия "План за възраждане на Нисан", компанията прави пълен обрат в продажбите и се завръща с рекордни печалби. До началото на 21 век, Нисан отново е стабилен играч на международния автомобилен пазар, но сега вече с тясна връзка с европейския си съюзник, Renault.